Bazénová chemie versus bezchlórová úprava vody

V letošní koupací sezóně jsem už měl dost používání chlóru. Neustále jsem měl podrážděné oči i kůži. U lékaře mi zjistili, že se jedná o zvýšenou přecitlivělost na chlór. Přitom moje bazénová chemie je velmi šetrná. Co teď s novým bazénem?

Receptář poradil

V televizi mě zaujal Receptář z 23. května, protože v něm řešili podobný problém. Co s bazénem, když nemůžete použít chlór. Doporučovali ionizátory nebo UV lampu, s kterými se můžete vyhnout chemii úplně a přitom udržíte nezávadnou a čistou vodu.

Mám poměrně velký bazén, takže jsem se rozhodl pro řešení za pomoci ionizátoru, který dezinfikuje vodu v bazénu elektrolýzou a dávkuje do vody směs iontů mědi a stříbra. Ideální doba na změnu úpravy vody je ihned při odzimování bazénu.

Zapojení ionizátoru

Zapojení do přívodního potrubí byl trošku oříšek, ale nakonec se úpravou nové pískové filtrace podařilo ionizátor zapojit. Před uvedením do provozu si dejte pozor na kvalitu vody. Výrobce mi doporučil tyto hodnoty:

 kyselost vody

 pH 6,8 – 7,4

alkalita

 80-120 ppm

Cl

0,3 mg/l

Bez chlóru do 3 týdnů

Následující postup je vhodný pro většinu běžných bazénů a přesně takto jsem i já snižoval dávku chlóru v bazénové vodě.

Po 1. týdnu provozu je důležité snížit množství chlóru na 50% a upravit hodnotu pH bazénové vody, aby se stále držela v rozmezí pH 6,8 – 7,4.

Po 2. týdnu už můžeme snížit hodnotu chlóru na 25% původní dávky a je důležité zkontrolovat alkalitu a stále udržovat optimální hodnotu.

Konečně ve 3. týdnu už můžete snížit dávku chlóru na minimálních 0,1 mg/l. Po 3 týdnech už ionizátor plnohodnotně nahradí 90% běžného obsahu chlóru a další bazénové chemie.

Bezchlórová úprava vody mi tak umožňuje každodenní koupání bez podrážděných očí, nepříjemného zápachu a svědivé vyrážky po celém těle. Všiml jsem si také, že se v bazénu netvoří řasy, kterých se dříve nešlo zbavit.