Moje zkušenost s bytovým architektem

S bytovým architektem mám osobní zkušenost. Získala jsem totiž po své babičce byt, který nevypadal příliš dobře. Jelikož jsem si vždy přála moderní byt, tak jsem se rozhodla pro radikální rekonstrukci. Sama však v této oblasti zkušenosti nemám, a tak jsem se rozhodla poradit se s bytovým architektem, který navrhne interiér bytu přesně podle mých požadavků a představ.

Schůzka s bytovým architektem

Na základě svého rozhodnutí jsem tedy začala pátrat po bytovém architektovi, se kterým bych probrala své představy. Když jsem si konečně vybrala bytového architekta s dobrými recenzemi a doporučeními, domluvila jsem si s ním schůzku. Obeznámila jsem ho s tím, jak byt vypadá, předložila jsem mu veškeré podklady týkající se bytu a sdělila mu svůj rozpočet, který jsem ochotna do rekonstrukce vložit, a jaké věci budu chtít použít (např. dřevěnou postel a stěnu do ložnice, kterou mám z dřívější doby).

Na základě všech mých požadavků a přeměření bytu bytový architekt navrhl více variant, abych si mohla vybrat. Některé vizualizace mě přesvědčily o tom, abych změnila svůj názor (např. u výmalby, kuchyně a koupelny). Návrhy mimo jiné obsahovaly také seznam předmětů s cenou, které se v bytě při rekonstrukci použijí.

Špatné členění bytu

Tapety na zeď
Tapety na zeď

Dispoziční uspořádání místností v bytě bylo potřeba předělat. Byt byl totiž nevýhodně členěný. Jeden pokoj byl totiž průchozí, koupelna měla nevhodný tvar a kuchyňský kout byl stísněný. Přes celý byt zabírala velkou plochu dlouhá chodba. Byt tedy vyžadoval rozsáhlé bourací práce. Některé příčky se musely odstranit a v některých částech vznikly nové.

Použité materiály a barvy

Jelikož je prostor v bytě malý, použila se podlahová krytina v jednotném dekoru. Do kuchyně a předsíně byla použita světlá vinylová podlaha, v koupelně pak klasická tradiční dlažba.

Veškerý nábytek se do bytu pořídil ve světlé barvě, neboť tato barva dokáže prostor opticky zvětšit. V místnostech byly použity světlé tapety na zeď s tmavě šedým motivem, které menšímu bytu opravdu prospívají.

V celém bytě se použily shodné barvy i tvary, aby malý prostor nepůsobil příliš chaoticky.

Koupelna

V koupelně bylo potřeba odstranit jak staré obklady, tak i vanu a další staré vybavení. To se vyměnilo za nové obklady s nadčasovou barvou. Dále se do koupelny místo vany umístil sprchový kout se skleněným čelem na míru a další koupelnový nábytek.

Kuchyně

Kuchyň byla vybavena starým nábytkem, který potřeboval vyměnit. Nově byl tedy použit bílý nábytek s pracovními deskami s dekorem dřeva vyrobený na míru, který odlehčuje daný prostor a napomáhá tomu, aby kuchyň nevypadala příliš robustně. Do technického prostoru se zabudovala vestavná chladnička, myčka i trouba.

Na co si dát při spolupráci s architektem pozor?

Při plánování návrhu bytu pamatujte vždy na to, že se jedná o Váš byt, nikoli architektův. Pokud tedy máte nějaké představy a požadavky a daný architekt na ně nebude brát zřetel a bude si prosazovat za každou cenu svoji vizi, pak ho v takovém případě radši vyměňte.

Než se architekt pustí do přípravy projektu, velmi podrobně mu sdělte, jak se byt představujete. Vysvětlete mu, co je pro Vás opravdu důležité a bez čeho se neobejdete. Všechny tyto informace napoví architektovi Váš životní styl, každodenní zvyky a fungování domácnosti, ze kterých pak vychází.

Když už dojde na rekonstrukci bytu, mějte vždy dostatečnou finanční rezervu, tedy alespoň 10 – 15 % z celkové plánované částky. Je vždy lepší mít určitou sumu peněz v záloze, neboť se může během rekonstrukce stát něco, s čím člověk předem nepočítá.

Návrh bytu
Návrh bytu

S bytovým architektem jsem byla celkově spokojená. Nejenže mi dobře poradil a vypracoval návrh interiéru, který bude dobře řešený jak z estetického, tak i praktického hlediska. Ale také mi v některých bodech ustoupil.