Od kdy učit děti hrát na hudební nástroj?

Před dvěma lety jsem se rozhodla, že svého syna přihlásím do hudební školy, aby se naučil hrát na nějaký hudební nástroj. Jelikož jsem nevěděla, který nástroj zvolit a jaký věk je pro hraní ideální, začala jsem hledat a zjišťovat potřebné informace.

Vhodná doba pro hudební nástroj

Nejprve jsem se zaměřila na internet, kde jsem hledala, jaký je optimální věk pro hraní na hudební nástroj. Původně jsem si myslela, že čím dříve děti začnou na hudební nástroj hrát, tím lépe. Mému synovi bylo tenkrát skoro 5 let, a tak jsem si myslela, že jsem optimální věk pro začátek hraní již propásla. Díky informacím, které jsem nalezla na internetu, jsem se však vyvedla z omylu. Před pátým rokem je pro dítě příliš brzy, neboť dítě ještě není fyzicky ani psychicky rozvinuté.

Dále jsem se dočetla, že se děti standardně začínají učit od pátého roku v tzv. přípravkách na základních hudebních školách, tedy ve věku, kdy dokážou plynně psát, číst a počítat. Díky těmto dovednostem dokážou děti číst v notách a počítat si rytmus. Tyto informace mi udělaly opravdovou radost, neboť jsem nic neprošvihla a nyní byla vhodná doba začít vše řešit.

Výběr hudebního nástroje

Dětská kytara Hohner HC 02 pro nejmenší začátečníky
Dětská kytara Hohner HC 02 pro nejmenší začátečníky

Když jsem si zjistila informace týkající se věku, bylo potřeba zaměřit se na další problém. Tím byl výběr vhodného hudebního nástroje. V různých článcích a recenzích jsem se dočetla, že je nutné při výběru brát v úvahu synovi tělesné dispozice a povahové vlastnosti. Dále jsem se také dočetla, že při výběru by měl každý rodič brát v potaz, kolik je ochoten do tohoto koníčka investovat (např. pořízení klavíru není levnou záležitostí), a zdali má k dispozici dostatečný prostor.

Při výběru hudebního nástroje také pomůže, když se dítě s jednotlivými nástroji seznámí osobně, což mi přišlo jako velice dobrý nápad. Rozhodla jsem se tedy pro to, že se svým synem navštívím hudební školu, kterou máme poblíž svého bydliště, aby jednotlivé nástroje viděl naživo. Při návštěvě školy nám jedna z učitelek hudby ukázala různé hudební nástroje, ale mého syna to moc nezajímalo. Byla jsem z toho tak trochu zklamaná, jelikož jsem myslela, že výběr nástroje bude snadný. Paní učitelka viděla moje zklamání, a tak mi doporučila, abych se svým synem navštívila koncert, na kterém vždy hrají děti z kurzů, co se za určité období naučily. Řekla jsem si, že za to nic nedám, a tak jsme se jednoho dne se synem na koncert vydali.

Na koncertě se vystřídalo mnoho hudebních nástrojů přes klavír, flétny, bicí až po kytary pro děti. Syna koncert moc nebavil až do té chvíle, než začal hrát jeden malý chlapec sólo na kytaru. Toto vystoupení syna zaujalo natolik, že i po koncertě o tom stále mluvil. V této chvíli jsem věděla, že dětská kytara je pro mého syna tím nejlepším nástrojem a zčásti jsem si také oddychla, že si nevybral třeba bicí.

Naštěstí kytara pro děti patří k atraktivním nástrojům, které mají řadu výhod. Její pořízení není příliš cenově náročné, cvičení není hlučné, není zapotřebí příliš místa a má velice bohatý repertoár.

Zapsání do hudební školy

Po zvolení nástroje a poté, co syn začal chodit do první třídy, jsem ho přihlásila do hudební školy a pořídila ideální dětskou kytaru.

Klasická kytara Pecka CGP-44 SB
Klasická kytara Pecka CGP-44 SB

Nyní hraje syn prvním rokem a hrozně ho to baví. Po každé, když přijde ze školy, místo aby si udělal své domácí úkoly, ihned bere do ruky kytaru a učí se. Dokonce tím nakazil i svého nejlepšího kamaráda, který se začal učit také. Je do toho opravdu zapálený a já jsem velice ráda, že jsem výběr hudebního nástroje nepodcenila a dala na ověřené rady.