Jak vybrat šperk pro kamarádku k narozeninám?

Kamarádka měla nedávno narozeniny a já zvažovala, jaký dárek by jí mohl udělat radost. Po dlouhém přemýšlení jsem se rozhodla pro pořízení nějakého hezkého šperku. Než jsem se však pustila do výběru, stanovila jsem si body, které bylo potřeba ještě před výběrem promyslet a zvážit.

Materiál šperku

Ohledně materiálu jsem měla hned na začátku jasno. Bižuterie nepřipadala v úvahu, neboť kamarádka trpí alergií na kov a šperky ze zlata se hodí spíše pro starší dámy. Proto jsem se rozhodla pro koupi stříbrného šperku.

Vkus

Vkus je pro výběr šperku velice důležitý. Hodně záleží, kde konkrétní člověk, pro kterého vybíráte šperk, pracuje, jak se obléká a jaký je jeho celkový styl. Jsou ženy, které nosí drobné šperky, jiným se zas naopak líbí výraznější a masitější. Moje kamarádka pracuje u společnosti, kde se musí oblékat velice střídmě a elegantně. Bylo tedy vhodné zvolit decentní šperk, který bude moct nosit do práce a přitom bude sedět k jejímu obličeji.

Stříbrné řetízky

Vzhled a tvar obličeje

Při výběru šperku jsem kromě vkusu vzala také v potaz kamarádčin vzhled a tvar jejího obličeje. Obecně totiž šperky zohledňují styl každé ženy, její rysy, tvar i linie obličeje. Zásadní roli hraje také sestřih vlasů a účes. Jelikož je kamarádka jemný a nevýrazný typ, tak jsem se rozhodla pro pořízení ne příliš výrazného stříbrného řetízku doplněného o přívěsek a stříbrný náramek vyrobený ve stejném provedení jako řetízek.

Řetízek s přívěskem srdce

Výběr řetízku

Při výběru řetízku je nutné brát v potaz jeho délku. Když jsem hledala podstatné informace, jak vybrat správnou délku řetízku, dočetla jsem se, že platí jedno obecné pravidlo: pro štíhlejší ženy a dívky jsou vhodné stříbrné řetízky s délkou 42 – 45 cm, pro silnější jsou to řetízky s délkou 50 – 55 cm a u dětí okolo 40 – 42 cm. Univerzální délka náhrdelníku je 45 cm. Jelikož je moje kamarádka štíhlejší a drobnější postavy, zvolila jsem decentní stříbrný řetízek o délce 42 cm.

Výběr náramku

U výběru náramku je stejně jako u řetízku podstatná délka. Pro štíhlejší ženskou ruku jsou vhodné stříbrné náramky na ruku okolo 17 – 20 cm, pro silnější ruku je vhodná délka 20 – 23 cm. Nejlepší je konkrétní zápěstí změřit. Když se však náramek vybírá jako dárek, tak měření nepřipadá v úvahu. Náramek jsem tedy vybrala dle svého uvážení s délkou 20 cm.

Barva šperků podle typu člověka

Šperky s barevnými aplikacemi je dobré vybírat podle daného typu člověka. Obecně lze říci, že tmavším typům sluší světlejší odstíny šperků a naopak. Dobrý vodítkem při výběru vhodné barvy šperku je také dělení typů na:

  • jarní – patří sem ženy a dívky, které jsou od přírody blond, mají světlou pleť a nejčastěji mají modré či světle zelené oči, k těmto typům se nejvíce hodí jemnější a lehčí šperky
  • letní – letní typy jsou velice podobné jarním typům, avšak na rozdíl od jarního typu působí výraznějším a tvrdším dojmem, vlasy mají buď blond, nebo hnědé a oči modré, šedé nebo zelené, k letním typům se hodí matnější šperky
  • podzimní – ženy, které jsou podzimní typ, mají žlutý až béžový nádech pleti, zářivě modré, zelené nebo hnědé oči a vlasy většinou v tmavé blond nebo hnědé, k takovým typům se hodí především velké a výrazné klenoty
  • zimní – mezi zimní typy se řadí tmavovlásky s porcelánovou nebo olivovou pletí a šedýma nebo černýma očima, pro tento typ jsou vhodné šperky v sytých barvách

Díky tomuto rozdělení lze velice dobře určit, kam konkrétní člověk, pro kterého dárek vybíráte, spadá a na základě toho zvolit vhodnou barvu. Moje kamarádka perfektně sedí na jarní typ, proto ve všech ohledech bylo vhodné zvolit decentní a jemné šperky, které na ní nebudou působit hrubě.

Když jsem nakonec šperky pro kamarádku vybrala a dárek jí předala, byla velice nadšená. Nejenom, že se jí řetízek s přívěskem i náramek opravdu líbil, ale také k ní vše perfektně sedělo. Při výběru tedy doporučuji řídit se podle výše zmíněných bodů. Díky tomuto průzkumu lépe odhadnete, jaký typ šperku je pro daného člověka vhodný vybrat.