Jak na důkladný úklid interiéru?

Žádná domácnost se neobjede bez generálního úklidu celého bytu. Díky pravidelnému úklidu si zajistíte v interiéru čistý a zdravý prostor pro bydlení. Abyste si zajistili neustále čisté a příjemné prostředí a nevynaložili na úklid veškerý Váš volný čas, je zapotřebí si každý větší úklid naplánovat a předem připravit. Tento článek Vám poradí, jak na to.

Příprava před úklidem

Než se tedy vrhnete do velkého úklidu, nejprve si sepište veškeré úkoly, které chcete udělat. Díky tomuto seznamu na nic nezapomenete a navíc si díky němu stanovíte priority, jaké úkony jsou důležitější než jiné.

Uklízení jednotlivých místností

Při úklidu doporučujeme nejprve se zaměřit na nejméně využívané místnosti. Úklid těchto místností je rychlejší a snadnější než u dennodenně využívaných místností a také zde pořádek vydrží delší dobu. Mezi málo využívané místnosti se řadí např. ložnice, pracovna, šatna a podobně. Po uklizení těchto místností se doporučuje pokračovat obývacím nebo dětským pokojem. Na konec byste si měli nechat jednoznačně úklid kuchyně, toalety a koupelny, které patří mezi nejnáročnější na údržbu. Navíc během úklidu ostatních pokojů se tyto dvě místnosti využívají – chodíme do nich pro různé čisticí prostředky a další nástroje potřebné k úklidu.

Důkladný úklid interiéru

Jak postupovat při úklidu domácnosti?

Při úklidu každé místnosti postupuje od shora směrem k podlaze. Zpočátku se tedy zaměřte na horní skříně, různé poličky, lustr. V případě, že byste postupovali opačným způsobem, pak by se Váš úklid prodloužil, neboť byste si např. uklizenou podlahu znečistili padajícím prachem a dalších nečistot z horních míst.

Čištění jednotlivého vybavení

Veškeré předměty, které lze vynést mimo místnost, vyčistěte venku. Jedná se například menší koberečky, křeslo, různé stojany a mnoho dalšího vybavení, které je zanesenéprachem. Co se týče pokojových květin v domácnosti, všechny pořádně vysprchujte. Sprchováním jednoduše odstraníte veškeré nánosy usazeného prachu.

Mytí oken

K celkovému úklidu domácnosti jednoznačně patří i čistá okna. Ty však očistěte při chladnějším a pochmurném počasí. Pokud byste se na jejich mytí vrhli v době, kdy je teplo a svítí slunce, budete mít na oknech šmouhy kvůli rychlému schnutí. Okna by se též neměla umývat také během příliš mrazivého počasí. Špína se v zimě na oknech drží daleko více než během teplejšího období, proto byste měli s jejich čištěním daleko větší práci. Při mytí oken nezapomeňte ani na parapety a rámy, na které byste se měli zaměřit jako první, nebo na vyprání záclon.

Jakými pomocníky se na úklid vybavit?

Během velkého úklidu by Vám neměli chybět základní pomocníci, kteří Vám práci usnadní a celkově urychlí. Jedná se zejména o vysavač, mop, prachovky, speciální hadříky na prach a nečistoty či standardní čisticí prostředky. Pro dokonalý úklid jsou skvělé např. Vorwerk vysavače, které díky svým vlastnostem a schopnostem zajistí čisté, zdravé a příjemné prostředí.