Osobní zkušenost s rekonstrukcí kuchyně

Po pořízení staršího bytu bylo zapotřebí provést celkovou rekonstrukci, neboť kuchyň i koupelna byla opravdu v žalostném stavu. V první řadě jsem se zaměřila na rekonstrukci kuchyně. Jelikož se jedná o nejsložitější místnost, co se týče navrhování, rozmístění nábytku a spotřebičů, rozhodla jsem se, že si nechám zrekonstruovat kuchyň od specializované firmy.

Inspirace a ujasnění požadavků

Než jsem však začala vybírat konkrétní firmu, nejprve jsem si musela ujasnit, co od této rekonstrukce očekávám a jak by měla kuchyň ve výsledku vypadat. V první řadě jsem se zaměřila na to, jak by měl vypadat celkový vzhled, tedy v jakém stylu a barvě by měla kuchyně být. Dále bylo nutné ujasnit si, bez jakých kuchyňských spotřebičů se neobejdu, jaký bude použit materiál u kuchyňské linky a v neposlední řadě také celkový rozpočet.

Doporučuju vše si pečlivě sepsat na papír, než navštívíte konkrétní studiu. Nejenom, že tak na nic nezapomenete a ujasníte si své přání a požadavky, ale zabráníte také případnému zklamání, kdybyste vše nechali na daném studiu.

Zaměření prostoru kuchyně

Kromě ujasnění si požadavků jsem si ještě před návštěvou firmy zjistila rozměry místnosti. Tyto rozměry jsou totiž velice důležité pro následný návrh kuchyně. Zaměření musí obsahovat půdorys místnosti se všemi členitostmi. Z půdorysu musí být zřejmé, kde jsou umístěna okna, dveře a další výklenky jako topná tělesa. Vědět byste měli také to, kde jsou umístěné rozvody vody, elektřiny, plynu a kanalizace, neboť jejich umístění může mít na navrhování kuchyně výrazný vliv.

Výběr a návštěva studia

Když jsem měla jasnou představu o budoucí kuchyni, hledala jsem vhodnou firmu, která se takovými rekonstrukcemi zabývá. Po dlouhém zvážení jsem zvolila firmu 3D Návrhy s.r.o. – kuchyně Plzeň, která měla nejlepší nabídku a velký výběr spotřebičů všech značek. Po domluvené konzultaci jsme s firmou domluvili vše potřebné.

Výběr kuchyňské linky a spotřebičů

Během konzultace jsem si vybrala vzor a barvu kuchyně, podlahy a obležení tak, aby vše skvěle ladilo a místnost nebudila přeplácaným dojmem. Co se týče spotřebičů, vybrala jsem si dle svých požadavků základní spotřebiče od jedné značky, které se zabudovaly do kuchyňské linky.

Návrh kuchyně

Poté, co jsem firmě poskytla všechny potřebné informace, firma navrhla takové řešení, aby kuchyň splňovala nejen mé představy, ale byla také praktická a osobitá. Čím menší kuchyň máte, tím je těžší je tato místnost pro navrhování, neboť i v malé místnosti musí být vše potřebné, bez čeho se v kuchyni neobejdete.

Hotový návrh Vám představí odborný pracovník konkrétního studia. V případě připomínek dojde ještě k úpravám a finalizaci návrhu. Po konečných úpravách a vyladění návrhu je vše připraveno a může se přejít k samotné realizaci.

Samotná rekonstrukce kuchyně

Samotná realizace kuchyně se domluví na určité datum a probíhá dle předem připraveného harmonogramu. Rekonstrukce kuchyně trvá většinou několik dní v závislosti na rozsahu úprav v dané místnosti. Já jsem si zvolila celkovou rekonstrukce včetně výměny podlahové krytiny a obkladových dlaždic, vymalování a menších úprav týkajících se rozvodů.