Stavba sauny svépomocí

Během zimního období je saunování velice příjemná relaxace a osvěžení. S manželem jsme nad ní přemýšleli poměrně dlouho a nakonec jsme se rozhodli pro postavení sauny pro 4 osoby a to svépomocí. Přece jen jsme chtěli nějakou tu korunu ušetřit, avšak to jsem netušila, kolik problémů s výstavbou budeme mít a kolik času nám to zabere.

Návrh sauny

Než jsme se vydali na nákup vhodného materiálu, přečetli jsme si s manželem na internetu několik článků o saunách a jejich výstavbách. Manžel projektuje, takže vypracoval návrh, jak sauna pro 4 osoby bude vypadat. Poté, co jsme se podívali na několik saun pro 4 osoby, shodli jsme se na rozměrech 1750 x 1600 x 2000 mm.

Výběr materiálu

Když už jsme měli představu, jak bude naše sauna vypadat, následoval výběr vhodného materiálu. Jelikož na výstavbu sauny nelze použít ledajaké dřevo, pořídili jsme speciální dřevo, které je určené pouze pro sauny. Toto dřevo je totiž speciálně ošetřené a dvakrát vysušené, takže snáší poměrně velké rozdíly teploty. My jsme konkrétně vybrali smrkové dřevo, které je pro výstavbu vhodné.

Dveře podle norem

Co se týče dveří do sauny, i ty nemohou být ledajaké. Do sauny se samozřejmě nehodí takové, které mají kovové zárubně. Proto jsme pořídili dveře přímo určené pro sauny, neboť splňují veškeré požadavky na bezpečnosti i tepelnou vodivost.

Podle norem navíc dveře nesmí být otevíratelné do prostoru sauny a také nesmí být zamykatelné. Většina dveří se také zavírají pomocí magnetu nebo pružinového zámku. My jsme po dlouhém uvážení vybrali dřevěné dveře vyplněné sklem, které se zavírají na magnet.

Výběr kamen

Základem každé sauny jsou kamna. Jejich výběr byl pro nás opravdu těžký. Kvalita kamen se odvíjí od jejich výkonu. Pokud tedy člověk zvolí příliš malý výkon, nikdy saunu nevytopíte na takovou teplotu, kterou byste chtěli. Nebo se naopak může stát, že zvolíte příliš velký výkon, což zapříčiní, že se pára při polévání nestačí odpařit a pak bude ztékat dolů. Vždy je nutné se o tomto poradit s výrobcem.

My jsme se bohužel při výběru s nikým neporadili a na poprvé vybrali kamna, která nebyla schopná svým výkonem celou saunu dostatečně vyhřát. A tak jsme museli kamna vybírat podruhé. To už jsme si dali při výběru pozor, zjistili jsme si dostatek informací a nechali si poradit, takže jsme si napodruhé vybrali už správně.

Postup výstavby sauny

Když jsme se s manželem pustili do výstavby sauny, nejdříve bylo zapotřebí postavit její nosnou konstrukci. Do míst, kam přišla lavice či kamna, jsme mezi sloupky přišroubovali pár silnějších desek, aby se do nich lavice nakonec pevně přišroubovala. Poté následovala montáž dveří na určené místo podle návrhu.

Poté, když byla konstrukce sauny hotová, museli jsme vytvořit nasávací otvor pod kamny pro přívod vzduchu. V sauně se musí vytvořit alespoň dva takové otvory – pro nasávání čerstvého vzduchu pod kamny a pro odvětrávání, který by měl být větší a měl by se nacházet v horní části rohu sauny.

Když jsme otvory vytvořili, nakonec došlo na instalaci kamen. Pro provoz jsme natáhli do sauny napájecí kabel, který sloužil jak pro kamna, tak i pro osvětlení.

Instalace osvětlení

Světlo v sauně bylo mělo být bílé a tlumené. Do sauny se dají pořídit i různě barevná světla, která mohou zvýšit relaxační účinky. My jsme nakonec zvolili klasiku, tedy obyčejné bílé světlo.

Dnes když se na to dívám zpětně, tak bych po druhé do výstavby sauny svépomocí nešla. V dnešní době totiž pořízení a profesionální nainstalování infrasauny vyjde téměř stejně, jako když si ji chcete postavit sami. Takže příště bych si sice o něco málo připlatila, ale ušetřila bych nejenom čas, ale také nervy.