Dovolená v Jizerských horách

Plánujete letos dovolenou v Česku? Pokud chcete zažít nezapomenutelnou dovolenou v krásné a netknuté přírodě, načerpat ztracenou energii a vychutnat si čistý horský vzduch a klid, pak doporučujeme navštívit Jizerské hory.

Proč právě Jizerské hory?

Jizerské hory patří v České republice mezi nejčistší hory, které mají nádhernou přírodu. Pokud vaše rodina má ráda horskou přírodu a vše, co k ní patří jako horské túry a výlety, pak doporučujeme tuto oblast jednoznačně navštívit, neboť je zde několik značených cest pro pěší turistiku i cykloturistiku, dále je zde mnoho historických památek, pověstných a symbolických rozhleden a vyhlídek.

Co v Jizerských horách navštívit?

Jizerské hory pro turisty nabízí mnohé, takže si zde přijde na své opravdu každý. Pro milovníky historie je zde řada památek a mimořádných staveb, které stojí za vidění. Osoby mající rádi výšky by měli určitě navštívit alespoň jednu z mnoha rozhleden či vyhlídek.

Nejvyšší hora Ještěd

Mezi hlavní lákadla v Jizerských horách patří nejvyšší hora Ještěd s televizním vysílačem architektonického stylu (1012 metrů), který je dominantou nejen ještědského hřbetu, ale celého libereckého kraje.

Dříve zde místo vysílače stála vyhlídková věž (5 metrů), která však byla záhy zbořena. Věž tedy nahradila kamenná rozhledna, která ale v roce 1963 shořela. Dva roky od požáru se místo rozhledny začala budovat moderní budova o 90 metrech dle návrhu architekta Karla Hubáčka, která tu stojí dodnes.

Poté co na vrchol vyjedete dvoukabinovou lanovkou, můžete se zde pokochat úchvatným rozhledem do všech světových stran.

Osada Jizerka

V srdci Jizerských hor stojí za shlédnutí osada Jizerka, jejíž dominantou je hora Bukovec s 1005 m.n.m., což je jedna z největších čedičových kup v Evropě. Dále zde můžete obdivovat také Safírový potok, který je nalezištěm vzácných drahokamů či Rašeliniště Jizerky.

Počasí v Jizerkách

Na rozdíl od ostatních částí České republiky patří Jizerské hory k chladnějším, to znamená, že zde bývá chladněji než v jiných oblastech. Více se zde vyskytuje i srážek, což je dáno kvůli jejich poloze. Jizerské hory jsou totiž vystaveni převládajícímu vlhkému severozápadnímu proudění, takže je zde více srážen než u jiných pohoří.

Jizerské hory a sport

Kopce a hory Jizerských hor jsou doslova druhým domovem pro sportovně založené jedince. V létě do Jizerek turisté jezdí kvůli turistickým pěším nebo cyklistickým výpravám, kdy lze vidět lákavé skalní vyhlídky, horské rokle s vodopády, rašeliniště s temnými jezírky či zachovalé bučiny na severních svazích. V zimě se sem zase hrnou milovníci běžek či sjezdového lyžování.

Díky oblému reliéfu jsou zde pro cyklisty i běžkaře ideální podmínky, proto sem každoročně proudí hlavně sportovně založených turistů, které tyto podmínky náležitě využívají. Kromě lyžařů či cyklistů si v Jizerkách přijdou na své i horolezci, kteří zde najdou téměř vše, po čem sportovec touží.

Ubytování Jizerské hory

Jelikož se jedná o hory, kam každoročně proudí mnoho turistů, je zde k dispozici mnoho hotelů a apartmánů. Vhodné ubytování doporučujeme vybírat v závislosti na tom, do jaké konkrétní oblasti máte namířeno. Co se týče nabídky, naleznete zde řadu kvalitních hotelů s mnoha službami a krásnou malebnou přírodou. Jedním z nich je také pension Harrachov, který leží v srdci Jizerských hor.