Rakouské Alpy v létě

Nejsme rodina, kterou baví trávit své letní dovolené na pláži u moře a jen ležet a nic nedělat. Ideální dovolenou je pro nás aktivní dovolená, plná výletů, neobyčejných zážitků a krásné přírody. Máme rádi kola, ale také pěší túry. Když jsem letos přemýšleli, kam vyrazit, byly nám doporučené rakouské Alpy. Přinášíme vám své zážitky a zkušenosti.

Rakouské Alpy

Rakousko nabízí jedinečné podmínky pro strávení výjimečné dovolené plné zážitků.  Rakouské Alpy v sobě skrývají tři z 6 rakouských národních parků. Největším národním parkem jsou Vysoké Taury, ve kterých se nachází nejvyšší hora Rakouska Grossglockner (3 798 m.n.m). V létě sem míří turisté za odpočinek i sportem. My jsme si nenechali utéct návštěvu nejvyšší hory a také Krimmelské vodopády, které jsou 5. nejvyšší na světě, které leží ve stejném NP jako Grossglockner.

Horská jezera

Na naší dovolené do Rakouských Alp jsme se nejvíce těšili na krásnou, ničím neporušenou přírodu. Utéct od shonu dnešního světa a smogu. Jak se ukázalo, ideálním odpočinkem byly dlouhé procházky podél horských jezer.  Jezera jsou vhodná ke koupání a k dispozici je celá řada vodních sportů. Rakouské Alpy jsou jezery vyhlášené a jejich počet se odhaduje na 580. Jsou většinou ledovcového původu. Mezi nejznámější jezera patří Achensee, Attersee a Traunsee.

Toulání

V Rakouských Alpách, jak jsme zjistili, by nebyl problém strávit několik týdnů a stále objevovat něco nového. Toulání po loukách, výjezdy lanovkami na horské štíty, ale také aktivní zážitky. Pro nás jako outdoorové turisty bylo stále co objevovat. Nespočet turistických, bikových a horských cest nás nadchnul.  Pro více akční nátury jsou zde tzv. Klettersteigy. To jsou horolezecké cesty navržené pro horolezecké nadšence, nabízející různé stupně obtížnosti.

Pěší túry i pro děti

Jelikož jsme čtyřčlenná rodina je pro nás velmi důležité, aby se veškeré výlety daly absolvovat s dětmi. Rakouskou na děti rozhodně myslí. Do našeho programu jsme tak mohli zařadit pěší výlety, které byly určené pro rodiny s dětmi. Využili jsme stezky, které byly tematicky laděné a pro děti velmi zábavné. Zde vám přinášíme nějaké typy z celého Rakouska:

  • Říše krále lesních duchů v Korutanech
  • Horní Rakousko – po stopách Keltů
  • Pohádková cesta a tajemství vody ve Štýrsku

Rakouská kuchyně

Po náročných výšlapech a výletech jsme propadli vynikají rakouské kuchyni. Rakouská kuchyně je velmi rozmanitá a nabízí spoustu chutí. Mísí se v ní chutě Maďarska, Německa i Itálie. Nejvíce jsme si pochutnali na vídeňském řízku a císařském trhanci. Jako sladkou tečku jsme nemohli vynechat Mozartovy kuličky a Sacherův dort.

Ubytování

Před cestou jsem dlouhou dobu strávili hledáním vhodného ubytování. Chtěli jsme ubytování v Zell Am See nebo jeho blízkosti. Nebylo jednoduché najít levné ubytování. Rakousko je sice krásné, ale také drahé. Nakonec jsme našli, něco v jsme ani nedoufali. Český apartmán přímo v Alpách. Apartmán Praga nám nabídl vše, co si můžete přát. Má ideální polohu, skvělý servis i báječnou kuchyň s příjemným personálem.