Vorwerk vysavače – recenze

S jarní rekonstrukcí bytu jsem se rozhodla pro změnu podlahové krytiny a do místností, jako je ložnice a obývací pokoj, jsem si vybrala koberce. Ráda chodím po bytě bosa a podlaha na mě byla vždy velmi studená. Koberec byl skvělou volbou. Krásně mi doplnil interiér a navíc výborně hřeje od nohou.

Ovšem s kobercem bylo potřeba vyřešit ještě jednu věc, jak se o něj budu starat a jak ho budu čistit. Na řadu tedy přišel výběr vysavače. Musím se přiznat, že jsem nečekala, že to bude takový oříšek. Současný trh s vysavači je plný různých druhů a typů s mnoha funkcemi.

Po svém celkem dlouhém výběru jsem se rozhodla pro tradiční a osvědčenou německou značku VORWERK. Tato značka se výrobou vysavačů zabývá přes 130 let a zakládá si na dlouhé životnosti, moderních technologiích a elegantním designu.

Vítěz Kobold VK150

Po dlouhém vybírání a zkoumání nejrůznějších parametrů:

  • Technické údaje  – sací výkon, motor, napájecí napětí, příkon atd.
  • Sběr nečistot – sáčky nebo speciální nádoby
  • Typ sání – suché nebo mokré
  • Styl vysávání – ruční nebo robotický
  • Napájení – ze sítě nebo akumulátor

Jsem se rozhodla pro Kobold VK150 od VORWERKU. Splňoval veškeré moje požadavky a i něco na víc. Jediným zádrhelem byla poměrně vysoká pořizovací cena. Při zvažování zda investovat celkem vysoký peněžní obnos, mě přesvědčily následující vlastnosti vysavače.

Hmotnost

Jelikož jsem docela puntičkář, uklízím celý byt velmi často. S tím samozřejmě souvisí i luxování. Důležitým kritériem byla tedy hmotnost vysavače. Vorwerk Kobold VK150 váží pouhé 4 kilogramy a to včetně elektrického kartáče. Při svém hledání jsem se dočetla, že patří mezi nejlehčí vysavače na světě. A je tomu opravdu tak. Jeho hmotnost je prakticky zanedbatelná a bez problémů se dá přenášet a manipulovat.

Skladnost

Mám poměrně malý byt a tak je pro mě každé volné místo skoro zázrakem. Bylo tedy logické, že jsem hledala vysavač, který bude zabírat co nejméně místa. V tomto vysavač předčil má očekávání. Lze ho sklopit naplocho a ve skříni zabere maximálně 15 cm. Díky jeho skladnosti se dá pohodlně zajet a vysát i pod postelí nebo gaučem.

Výkon

Ačkoliv jsem žena a při výběru pomocných přístrojů hledím spíše na jejich praktičnost a design, než na nějaké technické parametry. Při výběru vysavače jsem si je ohlídala, především sací výkon. Jeho hodnota byla uvedena 260W. To se v praxi projevilo na velmi dobrém výkonu. Nemá problém s většími nečistotami, chuchvalci ani zvířecími chlupy mého mazlíčka.

Povrch

Jak jsme na začátku řekla, mám koberec pouze v ložnici a obývacím pokoji, ve zbytku bytu mám plovoucí podlahu. Zajímalo mě tedy a při výběru dost ovlivňovalo, zda bude možné s vysavačem vysávat a čistit nejen koberec, ale také plovoucí podlahu. Vlastnost automatického přizpůsobení sacího výkonu elektrického kartáče mě přímo nadchla. Dokáže se přizpůsobit zrovna vysávanému povrchu. Díky tomu je vysávání snazší, rychlejší a z energetického pohledu méně náročné.