Jak donutit dlužníka, aby zaplatil fakturu?

Nezaplacené faktury i po uplynutí lhůty splatnosti jsou trnem v patě nejednomu podnikateli nebo obchodní firmě. Co ale dělat, když dlužník nereaguje ani na telefonáty a písemné upozornění?

Podvedených věřitelů je spousta. Někteří svou snahu po dlouhých měsících vzdají, protože neustálý stres a vyčerpávající vymáhání faktur na vlastní pěst je náročné nejen na psychiku, ale i na čas.

Nevzdávejte se!

I když po určitém období ztrácíte naději, že se zaplacení faktury někdy dočkáte, neklesejte na mysli. Musí existovat šance, jak dostat své peníze, které vám náleží.

Když se chcete vyhnout soudnímu procesu

Jestli patříte mezi skeptiky a nevěříte soudnímu řízení, anebo už máte vlastní negativní zkušenost, můžete vyzkoušet i jinou variantu. Vymáhání faktur zabezpečují také firmy na vymáhání dluhů.

Profesionální vymahači dluhů vědí, jak vyzrát i na otrlé neplatiče. Pokud máte navíc v ruce doklad o doručení zboží nebo potvrzení o poskytnutí služby, je právo využít služby profesionálních vymahačů plně na vaší straně.

Postup při vymáhání faktur

Žádná komunikace není tak účinná, jako osobní návštěvy dlužníka. Sami jste jistě vyzkoušeli, že telefony a písemné upomínky při vymáhání faktur na dlužníka úplně nezabírá.

Osobní kontakt profesionálním vymahačem na dlužníka může zapůsobit. Vymahači obvykle disponují přesvědčovací schopností, které dlužník nakonec podlehne. Pokud je vymáhání faktury profesionálním vymahačem dluhů poslední možností, tak nemáte co ztratit.

Vymáhání směnky

Vymáhání směnky bývá ve většině případů úspěšnější než vymáhání faktur. Směnky mají jasně definovaná pravidla, kterých si jsou dlužník i věřitel dobře vědomi.

Úskalí může představovat promlčecí lhůta, kterou si musí věřitel dobře ohlídat. Používají se ale i směnky „na dobu neurčitou“, které podléhají vůli věřitele. Věřitel může požadovat plnění směnky od dlužníka prakticky kdykoliv.

Proč vsadit při vymáhání faktur na profesionální vymahače?

Je logické, že se při vymáhání faktur nebo vymáhání směnky nechcete unáhlit. Vymahačskou firmu si vždy nejdříve raději ověřte a vybírejte dle kladných referencí.

Jestli o firmě na vymáhání dluhů uvažujete, možná vás přesvědčí výhody, které plynou ze spolupráce se solidními vymahači:

  • ušetříte čas, který by byl jen další neefektivním pokusem o domluvu s dlužníkem
  • starosti přenecháte profesionálům, zbavíte se dlouho nepříjemného stresu
  • vyhnete se táhlým soudním procesům, které by měly nejistý výsledek
  • postup vymáhání faktur nebo směnek budete s vymahači konzultovat

Investice za služby vymahačů dluhů se vám vrátí se zaplacenou fakturou či směnkou.