Výběr vchodových dveří

Po mnoho let jsem využívala všelijaké deky a ručníky a přikládala je ke dveřím, abych zabránila úniku tepla z domu. Jakmile se ochladilo a rtuť teploměru začala klesat, nedalo se zabránit průvanu, který šel zejména ze spod dveří. Loni mi došla trpělivost a začala jsem se poohlížet po nových domovních dveřích.

Měla jsem samozřejmě několik požadavků, ze kterých jsem nebyla ochotna slevit. Ihned jsem zamítla manželův návrh na dřevěné dveře. Nejen kvůli vyšší ceně, ale zejména kvůli jejich údržbě. Nechci řešit, po jaké době je vhodné je natřít, aby nevypadala oprýskaně. K domu by se nám stylově dřevěné dveře hodily, proto jsem hledala imitaci dřeva a zároveň lepší vlastnosti.

Rozhodli jsme se nakonec pro plastové dveře. Plzeň byla místem, kde jsem hledala firmu zabývající se plastovými dveřmi, neboť zde žijeme. Zvolili jsme firmu GATOS dodávající plastové dveře OTHERM, které mají dlouhou tradici. Využili jsme bezplatnou službu týkající se zpracování cenové nabídky a poradenství.

Proč právě plastové dveře?

Nechtěli jsme za dveře utrácet velkou sumu peněz a zároveň jsme chtěli, aby byly kvalitní. Zvolili jsme si proto z nabídky profil ALFA, jehož přednosti jsou.

  • zešikmení vnitřní plochy, voda kape ven
  • čtyřkomorový systém pro tepelnou izolaci
  • odvodňování a ventilace díky přední komoře

V nabídce byly dále profily DELTA, GAMA a OMEGA. Každý tento typ už je v něčem nadstandardní, tím pádem i dražší. Zůstali jsme proto u úplného základu, ALFY.

Co se týče výplně dveří, upřednostnili jsme plastové vchodové dveře v dekoru dřeva a s prosklením. Použitá výplň je izolační dvojsklo. Vzdálenost mezi skly vymezuje dutý nerezový distanční rámeček. Tento meziprostor je pro lepší tepelné izolační vlastnosti naplněn plynem s nízkou tepelnou vodivostí. Dvojsklo má také dobré izolační a protihlukové vlastnosti.

Ostatní nabídky, jako bylo bezpečnostně izolační sklo, izolační sklo s tepelnou ochranou nebo protisluneční izolační sklo, jsme zamítli. Jedná se spíše o nadstandardní vybavení, které nepotřebujeme. V případě protislunečního izolačního skla se jedná o zabránění zahřívání interiéru. Ohledně bezpečnostně izolačního skla jde o vyšší odolnost proti prasknutí.

Jak jsem byla spokojená?

Velmi jsem ocenila služby firmy. Vše probíhalo podle plánu, žádné zdržení. Plastové vchodové dveře byly dodány ve smluvený den, staré nám demontovali, odvezli a namontovali nové. Záruku na ně máme pět let. Myslím, že jsme s firmou Gatos udělali dobře.

Nové dveře máme zhruba rok a nemůžeme si stěžovat. Zatím jsme nemuseli řešit žádnou závadu. Jdou krásně zlehka otvírat, dobře zamykat a hlavně těsní. Deky a ručníky už využívám pouze k jejich určené funkci a při příchodu návštěvy je nemusím narychlo nikam schovávat. Konečně dveře plní svou funkci tak, jak mají. Jsou vizitkou našeho domu.