Bavlněné povlečení – nestárnoucí klasika

Opravdovou klasikou mezi ložním povlečením je povlečení vyrobené z bavlny. I přes narůstající množství moderních materiálů, zůstává bavlna nejrozšířenějším a nejoblíbenějším materiálem k výrobě ložního prádla.

Bavlna – příjemná, měkká i hřejivá

Bavlna je materiál velmi příjemný na dotek, je měkký, pružný a hřejivý. Pro bavlněné ložní povlečení je charakteristická vysoká prodyšnost a savost, což oceníte v letních měsících. Bavlněné povlečení je také vhodné pro alergiky, jelikož nezpůsobuje alergické reakce.

2015-1510173499_s      2017-1510596091_s     2472-1211107861_s

Není bavlna jako bavlna

Čím kvalitnější bavlna bude, tím bude dražší. Existuje několik typů bavlny.

Bavlněný satén

V nejvyšší kvalitě je upravený jako nežehlivý. Egyptská bavlna, spadající také pod bavlněný satén, je považována za nejkvalitnější bavlnu na světě. Bavlněný satén se dále dělí na:

  • Premium-satén (nejvyšší kvalita s hustotou 300 nití na palec čtvereční)
  • Mako-satén (druhá nejvyšší kvalita s hustotou 200 nití na palec čtvereční)

Bavlněné povlečení de luxe

Typ klasického bavlněného povlečení, který je ale zušlechtěn procesy typickými pro bavlněný satén. Hustota nití je asi 150 na palec čtvereční.

Klasická 100% bavlna

Polybavlna

Speciálně vytvořená tkanina s poměrem 35 % bavlny a 65 % polyesteru. Oproti klasické bavlně rychleji schne, nemusí se žehlit a cenově je ještě více dostupnější.

Mercerovanou bavlna

V dnešní době se setkáváme se speciální mercerovanou bavlnou. Mercerování je technický postup, při kterém dochází k úpravě bavlněných textilií. Mercerované ložní povlečení se tak pyšní vyšší pevností, příjemným omakem, afinitou k barvivům a hedvábným leskem.

Vlastnosti bavlněného povlečení

Bavlněné povlečení si oblíbíte také pro jeho vysokou snášenlivost vůči praní a sušení, kdy si po dlouhou dobu zachovává barvu i tvar. Bavlna snáší i vysoké teploty a tak ji můžete prát až na 60 stupňů. Jedinou jeho nevýhodou je nutnost žehlení, z důvodu vyšší mačkavosti materiálu. Ale ložní prádlo se nemusí žehlit každý den, takže se to dá zvládnout. Klasické bavlněné ložní povlečení je také cenově dostupné pro každého.