Jak jsem si vybíral plovoucí podlahu do bytu?

Při rekonstrukci bytu je potřeba kromě jiných starostí vyřešit, jakou podlahu si do bytu pořídíme. Podlaha jako taková totiž hraje důležitou roli, neboť dotváří celkový vzhled a atmosféru interiéru. Navíc podlaha se vybírá na několik let, proto by se měla vybírat důkladně a s pečlivou rozvahou.

Než si člověk podlahu pořídí, měl by si nejprve uvědomit, kam ji bude chtít umístit, jaké na ni budou kladeny nároky a co se od ní očekává.

Proč zrovna plovoucí podlaha?

Když jsem začala vybírat vhodnou podlahovou krytinu do svého bytu, přečetla jsem řadu článků a diskuzí na internetu, které mi pomohli orientovat se v této oblasti. Dle získaných informací a svých požadavků jsem jednotlivé druhy podlah porovnávala a nakonec jsem zvolila plovoucí podlahy, které byly pro mě nejlepší variantou.

Kritéria při výběru podlahy

Jedním z hlavních důvodů, proč jsem si pořídila plovoucí podlahu do bytu, bylo to, že jsem alergik. Koberce nepřicházeli v úvahu a plovoucí podlahy jsou pro alergiky jako dělané, jelikož nedrží prach ani roztoče a snadno se udržují. Dalším důvodem hrála při výběru odolnost podlahy. Plovoucí podlahy jako takové jsou velice odolné. Jejich životnost se sice odvíjí dle zvoleného materiálu, ale díky pravidelné údržbě a péči vydrží několik desítek let.

Dále mi plovoucí podlaha oslovila jak svojí cenou, tak svojí rychlou a jednoduchou montáží. Navíc díky tomu, že se nelepí a její díly jsou do sebe pouze zacvaknuty pomocí zámkového systému, ji lze kdykoli rozebrat a zase složit. To ocení téměř každý, kdo má v plánu se jednou odstěhovat. Může si tak svojí plovoucí podlahu snadno rozebrat a odvést si ji sebou.

Velkou výhodou plovoucí podlahy je také to, že po jejím položení lze na ní ihned rozmístit nábytek a člověk může v místnosti začít „žít“. Plovoucí podlahy nejsou také náročné na údržbu, přesto si člověk musí dávat pozor, aby voda nezatekla do spár podlahy. Plovoucí podlahy jsou totiž náchylnější na vlhkost a může pak dojít k jejich poškození.

Mezi další výhody plovoucích podlah patří jejich pevnost a pružnost, díky čemuž šetří naši páteř, klouby a šlachy na nohou.

Co znamená slovo plovoucí?

Název plovoucí podlahy je odvozen od jejího položení. Tento druh podlahy se pokládá tzv. plovoucím způsobem, což znamená, že podlaha není pevně spojena s podkladovou vrstvou. Jednotlivé díly jsou do sebe zacvaknuty a volně položeny na podkladový materiál. Díky této metodě je tento typ podlahy vhodný zejména do nájemního bytu, neboť během stěhování ji lze jednoduše rozebrat a odvést si ji sebou.

Jaký zvolit materiál? 

Před nákupem plovoucí podlahy je potřeba si uvědomit, kam plovoucí podlaha přijde a dle toho zvolit vhodný materiál. Pokud se bude plovoucí podlaha pokládat do ložnice, doporučuji volit dřevěnou, nebo korkovou plovoucí podlahu, které jsou příjemnější pro nohy oproti chladnější laminátové podlaze.

V případě, že chcete plovoucí podlahu do koupelny nebo kuchyně, je vhodné použít bambusovou plovoucí podlahu, která je velice odolná proti vlhkosti. V tomto případě je zcela nevhodné použít dřevěnou plovoucí podlahu, která je na vlhkost velice náchylná.

Uvažujete-li o pokládce podlahy do vstupní chodby, schodiště či do místnosti, která se velice zatěžuje, bude nejvhodnější použít laminátovou plovoucí podlahu, která je velice odolná proti poničení a poškrábání a má nižší pořizovací náklady. Odolná laminátová podlaha se taktéž hodí do domácností, ve které jsou malé děti nebo domácí mazlíčci.

Jaké jsou výhody a nevýhody plovoucí podlahy?

Výhody:

  • jednoduchá montáž,
  • nízká cena,
  • velký výběr z materiálů, barev a vzorů,
  • možnost rozložení,
  • možnost renovace,
  • snadná a rychlá výměna poškozených lamel,
  • vhodné pro alergiky,
  • vhodné do místností s podlahovým vytápěním.

Nevýhody:

  • špatná odolnost vůči kolísající teplotě,
  • horší zvuková izolace,
  • nehodí se do zatížených místností a místností s vlhkým prostředím,
  • plovoucí podlahy jsou hladké, a tedy i kluzké (zejména pro domácí mazlíčky nebo pro děti při hraní)

Proč jsem si vybrala plovoucí podlahu od firmy AMADEO podlahy?

AMADEO podlahy plovoucí podlahy Plzeň jsem si po dlouhém zvažování, neboť se jedná o zavedenou firmu, která má výborné reference, ceny a v případě nejasností Vám jejich vyškolení pracovníci na pobočce velice rádi se vším poradí a doporučí to nejlepší možné řešení.

V jejich nabídce naleznete velké množství podlahových krytin od renomovaných výrobců (např. Alsafloor, Balterio, Decospan Selection, TimberTop, Esco, Meister, Wicanders aj.), které jsou vyrobeny z velice kvalitních materiálů a jsou za opravdu skvělé ceny.