Jak jsem vybíral matraci do postele?

Od pořízení nové matrace očekává většina lidí pohodlnější a zdravější spánek. Z toho důvodu jsem se na kvalitu matrace zaměřil. Nehledal jsem jen něco na příležitostné vyspání, ale matraci pro každodenní použití.

Mezi matracemi jsou značné rozdíly. Pokud už jste se zašli podívat do nějakého obchodu, tak Vás určitě upoutaly velké rozdíly v ceně.. Překvapivě ale nemusí platit pravidlo, že nejdražší matrace bude pro tou nejlepší.

Jaká matrace bude ideální?

Před koupí jsem si musel ujasnit několik základní kritérií, podle kterých jsem si matraci chtěl vybrat. Shrnul jsem je do pěti základních bodů:

1. Jakou velikost matrace vybrat?

  • Standardní velikosti matrace je 90×200
  • Rozměrnější jsou pro postele 140×200, 160×200, 180×200 nebo 200×200 cm

2. Matrace bude sloužit pro každodenní spaní

  • Pro trvalý spánek je vhodný vybírat kvalitní matraci, která umožní vašemu tělu rovnoměrné rozložení hmotnosti a bude ortopedicky vyhovující.

3. Chci tvrdší nebo měkčí matraci?

  • Standardně jsou matrace označovány stupněm tvrdosti 1-4.
  • Tvrdost matrace vybírejte nejen podle pohodlnosti, ale i podle své hmotnosti.

4. Jak vysoké má být jádro matrace?

  • Výška jádra matrace je důležitým parametrem, protože dostatečně vysoká matrace zlepšuje spánek.
  • V průměru mají matrace 8-20 cm, pro trvalé užívání nedoporučujeme volit matraci nižší než 14 cm.

Druhy matrací

Matrací se vyrábí několik druhů. Liší se od sebe vlastnostmi jako je třeba pružnost, hmotnost, tvrdost a další. Pro lepší orientaci mezi matracemi jsem si vytvořil následující přehled:

Matrace

Popis

Cena

Pěnová
  • pružná a prodyšná
  • hodí se i na polohovatelné rošty, kde je nutná velká elasticita
  • cenově dostupná
1.500 – 7.000 Kč
Paměťová
  • dokáže se přesně přizpůsobit tělesným partiím
  • reaguje na tělesné teplo a tvaruje se
  • rovnoměrné rozložení váhy
2.000 – 8.000 Kč
Latexová
  • měkčí, přesto se stabilními vlastnostmi
  • pro výztuhu se používají kokosová vlákna
  • vhodná na lamelové rošty
3.000 – 20.000 Kč
Pružinová
  • díky své konstrukci se dobře odvětrává
  • odolná proti plísním
  • vhodná pro všechny rošty
2.000 – 7.000 Kč

Jakou zvolit tvrdost matrace?

Jaký stupeň tvrdosti je pro mé potřeby optimální? To lze zjistit pouze jediným způsobem a to tak, že si na postel jednoduše lehnu a uvidím, jak je vám pohodlná. Na výběr správné tvrdosti neexistuje žádná norma, je to velmi subjektivní aspekt. Pokud, má člověk vyšší hmotnost doporučuje se tvrdší matrace. Pokud máte vyšší výšku, tak je lepší volit měkčí matraci, protože váha se během spánku rozkládá na větší plochu, čímž vzniká nižší tlak na matraci.

Pravidlo

Pro výběr vhodného stupně tvrdosti matrace existuje obecné pravidlo. Čím je osoba těžší, tím tužší by si měla volit matraci. V opačném případě hrozí předčasné proležení matrace. Měkká matrace je naopak vhodná pro ženy, osoby starší nebo s menší hmotností. Měkké matrace jsou dobrým výběrem i pro osoby s onemocněním kloubů.

Nejběžněji se prodávají matrace se stupněm tvrdosti 2 a 3. Po vyzkoušení několika tvrdých i měkkých matrací jsem zvolil tvrdost 3.

Zátěžové zóny

U kvalitnějších matrací je tuhost rozdělena do jednotlivých zón, podle zatížení v  jednotlivých tělesných partiích. Matrace se obvykle dělí zátěžovými zónami do pěti nebo více vodorovných pruhů. Tento systém naleznete především u zdravotní matrace, protože pouze zónová matrace poskytuje optimální oporu tělu.

Čeho si u matrací ještě všímat?

Sundavací potah

Matrace se sundavacím potahem je velice praktická z hygienických důvodů. Potah se dá lehce sejmout a podle potřeby vyprat. Hygiena v posteli by se rozhodně neměla zanedbávat. Člověk za noc vypotí průměrně 0,2 až 0,75 litru potu. Je proto důležité, aby matrace v kombinaci s roštem mohla dobře odvětrávat.

Pokud jste si vybrali matraci bez sundavacího potahu, zkuste si pořídit matracový chránič, který zamezí přímému znečištění matrace. Potahy na matrace se vyrábí z různých materiálů, některé druhy jsou přímo určené pro alergiky.

Matrace do manželské postele

U manželské postele se vyplatí pořídit spíš dvě samostatné matrace, než jednu velkou společnou. S jednotlivými matracemi se lépe manipuluje a nejsou tak těžké.

Dvě samostatné matrace v partnerské posteli by měly být velké minimálně 90×200 cm. Pokud máte v ložnici dostatek místa, není problém využít i matrace nadstandardního rozměru 140×200 cm.

Výhodou dvou samostatných matrací v manželské posteli je i to, že si můžete pořídit dvě matrace s různou tvrdostí. Pokud je mezi partnery velký hmotnostní rozdíl, může mít například žena měkčí a muž tvrdší matraci. V případě, že by se jedna z matrací proležela nebo jinak poškodila, utrpíte tak poloviční újmu než u velké společné matrace.