Výběr žaluzie do interiéru

Žaluzie jsou dlouhodobě nejoblíbenější stínící doplněk interiérů. Nejčastěji se vyrábí v hliníkovém provedení. Ty jsou ideální pro ty, kteří vyhledávají jedinečný vzhled, oceňují kvalitní zpracování a použití přírodních materiálů. Mně se však mnohem více líbí dřevěné žaluzie. Vypadají velmi elegantně, mají zajímavý a osobitý vzhled a skvěle zapadnou do interiéru mého bytu.

Použité materiály

Dřevo je velmi charakteristický a nezaměnitelný materiál. Rozpoznatelný zrakem, na dotek i vůní. Snad právě jeho vůni jsem chtěl dřevěnou žaluzii. Lamely jsou totiž zhotoveny z výběrového dřeva, které je teplotně stálé a nemění svoje vlastnosti. Tyto parametry skvěle splňuje např. kanadská lípa.

Lamely vyrobené z kanadské lípy si udržují barevnou stálost i při dlouhodobém vystavení intenzivním slunečním paprskům a letním teplotám. Zároveň jsou dostatečně odolné i proti mechanickému poškození.

Lamely žaluzie

Lamely jsou nejčastěji nabízeny v klasickém provedení o šířce 25 mm, ale také v luxusnějším provedení o šířce 50 mm. Dřevěné žaluzie s širšími lamelami je sice dražší, ale vynikne zde majestátnost dřeva. Také působí solidnějším a rustikálním dojmem. Z toho důvodu jsem si zvolil právě 50 mm.

Barvy žaluzie

Dřevo je krásné samo o sobě, ale použití v domácnosti si často žádá barevné odstíny pro dokonalé přizpůsobení celkového dojmu. Proto jsou dřevěné žaluzie vyráběny v různých odstínech a barvách, kterých se dosahuje citlivým mořením dřeva. Nabízí tak každému dostatečný výběr barevných variací, proto i já jsem našel tu pravou barvu do svého interiéru.

Způsob přichycení na okno

Dřevěná žaluzie je volně zavěšena na horní liště, nejčastěji je připevněna na zeď nebo strop, ale může být také instalována přímo na křídlo okna. Za použití speciálních držáků, lze žaluzie instalovat bez vrtání do rámu okna. Poslední jmenovaný způsob přichycení se mi líbil nejvíce, proto jsem ho použil u svých oken.

Kde nejlépe koupit?

Díky dlouhodobé poptávce nabízí tento doplněk každý větší prodejce nábytku. Pokud chcete doplněk vyrobit na míru, nabízí se možnost kontaktovat některého z prodejců stínící techniky. V dnešní době jsou oblíbeny také specializované internetové obchody, kde je možné provést on-line kalkulaci produktu a zboží rovnou zakoupit. Dřevěné žaluzie jsou nevšední doplněk, který zaručeně vytvoří příjemnou atmosféru a rozhodně stojí za úvahu.