Zkušenosti s výběrem a montáží PVC podlahy

Po patnácti letech, kdy už byla u nás doma původní PVC podlaha v dezolátním stavu, jsme se rozhodli pořídit novou plovoucí podlahu do kuchyně, předsíňky a dětského pokoje. I tentokrát jsme zvolili PVC podlahu, která nám vyhovovala i před tím. Nabídka PVC podlah je u obchodníků velmi široká, což nás potěšilo.

Když jsme viděli množství dekorů dřeva, kterých jsme viděli na prodejnách desítky, tak jsme nevěděli, jaké PVC vybrat. Nakonec jsme zkrotili své vášně a před nákupem si o této podlahové krytině zjistili ještě nějaké další informace.

PVC podlaha byla jasná volba

S PVC podlahou máme dobré zkušenosti, ta předešlá nám vydržela dlouhá léta a maximálně nám vyhovovala. PVC podlahy se snadno udržují a jsou odolná. Tyto vlastnosti jsou pro kuchyni jako stvořené. Když něco rozlijete nebo vám něco upadne, tak to PVC podlaha zvládne bez újmy.

Praktičností vyniká PVC podlaha oproti dřevěným nebo laminátovým podlahám, které vypadají sice vznešeněji, ale v kuchyni by v naší domácnosti nejspíš neobstály. Prodejce nám tuto podlahu doporučil i z důvodu, že máme v rodině syna alergika. Ten měl předtím v pokoji koberec, který byl už dlouhou dobu nevyhovující.

PVC za přijatelnou cenu

Jedním z důvodů, proč jsme se přiklonili opět k PVC podlaze, byla i přijatelná cena. Za metr čtvereční nás podlaha vyšla zhruba na 200 korun. Při pokládce je ale nutné počítat s větším prořezem, než je tomu u dřevěné nebo laminátové podlahy. I tak pro nás zůstala PVC podlaha favoritem.

Jaké PVC jsme si vybrali?

Výběr podlahy jsme přizpůsobili praktickým požadavkům místností, kam jsme podlahovou krytinu plánovali umístit. Pro kuchyni a předsíňku zvolili měkčené PVC o šíři 400 cm v dekoru kamene a do dětského pokoje si syn vybral měkčené PVC v odstínu tmavého dřeva. Měkčené PVC jsme chtěli proto, že je měkké a teplé.

Prodejce nás upozornil na to, že je měkčené PVC náchylnější na otlaky od těžkého nábytku. To může být problém hlavně v případě, když nábytek po místnosti stěhujete. My žádné změny neplánujeme, a tak se nevzhledných otlaků neobáváme. Synovi jsme pod kolečkovou židli pořídili ale raději preventivně chránící podložku.

Pokládka PVC podlahy

PVC lze položit jako plovoucí podlahu, tedy bez použití lepení k podkladu. Tuto metodu jsme zvolili před patnácti lety a zůstali jsme u ní i tentokrát. Na pokládku jsme se vrhli svépomocí, což kromě drobných nedostatků dopadlo dobře. Před pokládkou jsme bohužel trochu podcenili vyrovnání povrchu, kde zůstaly drobné oděrky a nečistoty, které se nyní rýsují přes PVC. Na tento problém je PVC dosti citlivé. Naopak se nám ale povedlo zalištování, které vyzdvihlo celkový dojem z podlahy.

Spokojenost s podlahou

Nově položená PVC podlaha vypadá skvostně. Dekory obou druhů vybraných podlah jsou krásné a velmi zdařile napodobují přírodní materiál. Z estetické stránky jsme s PVC podlahou spokojeni (až na pár nerovností, způsobené pokládkou). Vyhovující je i funkční stránka PVC podlahy, se kterou jsme měli už zkušenosti z předchozí doby.

PVC podlaha se snadno udržuje a je odolná vůči mechanickému poškození, což je praktické zejména v kuchyni. V dětském pokoji je zas výhodou teplost a měkkost PVC podlahy na došlap. PVC podlaha skvěle tlumí hluk a příjemně se po ní našlapuje i bosou nohou.

Celkové hodnocení

PVC podlahy mají své výhody i nevýhody. My jsme se rozhodovali podle předchozí zkušenosti a také podle ceny. Parkety nebo dřevěná podlaha jsou sice luxusnější podlahovou krytinou, ale z praktického hlediska bychom do domácnosti s omezeným rozpočtem volili bezkonkurenčně PVC podlahu.